Кетчуп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кетчуп

Кетчуп (на английски: ketchup) е зеленчуков сос, в състава на който влизат основно доматено пюре, оцет, нишесте, сол, захар, чушки и различни подправки.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

За родина на кетчупа се счита Китай.

През XVII век в Англия внасят от Азия сос, направен от аншоа, орехи, гъби и печен боб. Наричал се е koechiap, или ke-tsiap (на един от китайските диалекти). В груб превод това означава разсол от осолена риба или мекотели. В старите рецепти домати не влизали, а се приготвял от аншоа, орехи, гъби и фасул, смесени с чесън и вино.

В Англия този сос наричат catchup или ketchup. В края на XIX век в кетчупа започват да добавят домати. Новият продукт се оказва много успешен и бързо става популярен в Европа.

От първоначалната рецепта съществува само рядко срещан сос от гъби и маслини.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Кетчупът се употребява като добавка към сурово-пушени или термично обработени колбаси (кренвирши, наденица), печено на скара или във фурна месо, пица, тестени изделия (макарони и подобни), като подправка на майонези, сосове и ястия.

Кетчупът е отлично средство за мариноване на меса поради наличието на киселина и захари, които го овкусяват отлично.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Smith, Andrew F. Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes. University of South Carolina Press, 1996. ISBN 978-1-57003-139-7. с. 17. Посетен на 15 ноември 2016.
  2. Ketchup: A Saucy History // History. 20 юли 2012. Посетен на 15 ноември 2016.