Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кетчуп всеки ден за здраво сърце

Кетчуп всеки ден за здраво сърце

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кетчуп всеки ден за здраво сърце

Всекидневната консумация на кетчуп помага за понижаване на лошия холестерол в тялото, твърдят британски учени. Това се дължи на факта, че кетчупът разрушава опасната за сърдечно-съдовата система разновидност на холестерола.

По този начин той поддържа нормалната работа на сърцето. Хора, които имат повишено ниво на лош холестерол, след триседмична употреба на кетчуп се радват на занижени стойности.

Учените дори били учудени от толкова бързото въздействие на кетчупа върху човешкия организъм. Причината за терапевтичния му ефект се крие в доматите, които са основна съставка на този вкусен сос.

Доматите съдържат много активни биохимични елементи. Един от тях е ликопенът, който е виновник за червеното оцветяване на доматите. Той е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от разрушаващото въздействие на активни мазнини.

Кетчуп всеки ден за здраво сърце

Освен кетчупа същото действие имат върху организма ни и сокът от домати, както и доматената салата. Имайте предвид обаче, че не всички видове кетчуп са полезни. Прочетете внимателно етикета, защото в някои видове изобщо не присъстват домати.

Кетчупът се е появил през седемнадесети век в Англия. Но само като име. Тогава на Острова пристигнали пратки със сос от азиатските страни, който бил приготвен от аншоа, орехи и гъби. Наричал се koechiap и ke-tsiap.

В превод от древнокитайски това означава маринована риба. Домати изобщо не присъствали в този древен сос. Те били въведени от британските моряци, които добавили домати в рибения сос.

В магазините кетчупът се продава от 1876 г., когато Хенри Хайнц започнал да го произвежда. Постепенно кетчупът се разпространил в Британската империя, после в САЩ, а след Втората световна война превзел Европа и Азия.

Според съвременните стандарти в кетчупа трябва да присъстват следните продукти: доматен сос, оцет, захар, сол, лук, чесън и подправки – канела, карамфил, индийско орехче, червен пипер, джинджифил и кайенски пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Алекси
Алекси
16.01.2016 18:43
Вие сериозно ли бе хора? Кетчуп за здраве.... Домати, да съгласен съм, но кетчуп, освен да се влоши състоянието ни, друго не знам какво може да стане. Със сигурност има поне стабилизатори, консерванти и сгъстители. Така като и в лютеницата има 30% картофено пюре. Който иска здраво сърце, да си купи домати от някоя баба лятото и да си ги направи на пюре и да ги замрази за зимата, но не и да яде кетчуп.
1
0
Стефан
Стефан
03.10.2013 20:05
Ако искате да "хвърлите топа" предварително, то тогава яжте повече кетчуп и наистина ще учудите учените...и не във някой, а във всички марки няма домати!
2
0